SLOVENSKÁ KOALÍCIA PRE KULTÚRNU DIVERZITU

Logo SKKD2 petit 317d3

Vítame Vás na stránke SLOVENSKEJ KOALÍCIE PRE KULTÚRNU DIVERZITU, ktorá vznikla v roku 2006 na základe prístupu

Slovenskej republiky k dohovoru o kultúrnej rozmanitosti. Doteraz sa k nemu hlási 121 štátov celého sveta.

SKKD - Slovenská koalícia pre kultúrnu diverzitu * * * V máji 2020 prešla stránka technickou rekonštrukciou***Dovtedy stánku navštívilo takmer 350 000 návštevníkov***

Stanovisko Slovenskej výtvarnej únie a Slovenskej koalície pre kultúrnu diverzitu:

Iniciatívu Stojíme pri kultúre podporujeme, aj keď pre nás nie je prioritou výmena na poste ministra kultúry, to samotné bez konkrétnych ďalších opatrení neposkytuje garanciu zásadného zlepšenia situácie v kultúre (nie je problém predstaviť si nekompetentnejšie nominácie na tento post). Prioritou je pre nás spolupráca širokej umeleckej obce s cieľom riešiť nielen už spomenuté problémy (SNG, Kunsthalle, prideľovanie grantov MK), ale i ďalšie konkrétne problémy umenia a kultúry, z ktorých mnohé sa dlhodobo neriešia napriek tomu, že sa k tomu zaviazala vo svojich dokumentoch i samotná vláda: napr. sponzorský zákon, zvýšenie výdavkov na kultúru do roku 2020 na 1 % HDP, neriešenie umenia vo verejných priestoroch (stavebný zákon bol pritom vládou schválený už v máji 2015, z NR bol však následne stiahnutý) i ďalšie oprávnené požiadavky zo strany umelcov, napr. pre výtvarné umenie kľúčový zákon na oživenie trhu s umením (tým, že by umožnil započítať výdavky na nákup umeleckých diel na zníženie daňového základu), či zredukovanie nezmyselných potvrdení v grantových systémoch, vrátane celkového zjednodušenia a zrušenia zbytočných poplatkov (potvrdenia z banky, poplatky za overovanie stanov atď) a iné.

Sme snáď netrpezliví? Konkrétne návrhy riešení predkladáme dlhé roky. Pripomeňme si, že otvorený list s požiadavkou riešiť uvedené problémy sme v mene Slovenskej výtvarnej únie poslali ministrovi kultúry Františkovi Tóthovi už 6. februára 2006!

V mene Slovenskej výtvarnej únie:

Pavol Kráľ, predseda SVÚ

Rober Makar, 2. podpredseda SVÚ

Dušan Králik, člen Rady SVÚ

Anna Horváthová, člen Rady SVÚ

V mene Slovenskej koalície pre kultúrnu diverzitu:

Pavol Kráľ, predseda Grémia SKKD

Mirka Brezovská, podpredseda Grémia SKKD

Peter Lipa, člen Grémia SKKD

Kateřina Javorská, členka Grémia SKKD

Monika Korenčiová, členka Grémia SKKD

Promo IFCCD

použiť flash player !!!

Návštevnosť do 14.5.2020

Návštevnosť od mája 2020

Dnes
Včera
Tento týždeň
Minulý týždeň
Tento mesiac
Minulý mesiac
Celkove

Your IP: 3.80.5.103
2021-06-22 08:38

Rozhlasové vysielanie

Rozhovor predsedu SVÚ P. Kráľa (relácia Ľudia, fakty, udalosti)

Rozhovor predsedu SVÚ P. Kráľa v Slovenskom rozhlase (relácia Ľudia, fakty, udalosti)

(potrebné nainštalovať a povolit flash player)

Besedu o aktuálnych problémoch a možných riešeniach v oblasti kultúry na Slovensku najbližšie pripravujeme v Komárne.

Uskutoční sa v piatok 23. februára 2018 od 14:30 v Monarchia CAFÉ, Nádvorie Európy 3.

Zaostrené - rádio LUMEN

Rozhovor Pavla Kráľa a Ľuba Beláka v rádiu LUMEN 29.9.2012

(potrebné nainštalovať a povolit flash player)